Advertisement

Revista lu' Peste

....Click... AICI

Cine e online?

Avem 1 vizitator online

Evenimente

« < Decembrie 2017 > »
L M M J V S D
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mini video



Record mondial la crap.

LIBERARE LA CRAP!








Acasa
PASTA -Ultima Frontiera Imprimare E-mail
Evaluare cititor: / 0
SlabExcelent 
Scris de Administrator   
Saturday, 28 January 2012
Shaun Harrison nu are nevoie de nici un fel de prezentare. El are o cunoastere profunda a nadelor. In acest articol Sh. Harrison prezinta in detaliu cum poate fi folosita pasta.
Click to see real size

Ce este pasta?
In prezentul articol de fiecare data cand ma refer la pasta ma gandesc la o bila din aluat asemanator cu cel care se foloseste la preparare boilesurilor.
Click to see real size

Repet: ma refer la paste facute din ingrediente de baza ( pe scurt: mixuri) pentru boiles care se amesteca cu aditivi si oua. Vad putini pescari care sa utilizeze pasta ca o alternativa la boiles. Pasta ofera multe avantaje fata de cea standard fiarta. Ideea de boiles a fost de a face o momeala care sa fie dificila de mancat de pestii mici (n. m. am rezerve fata de aceasta precizare).
Prin fierbere, la suprafata pastei se formeaza o suprafata neteda si intarita. Daca veti continua fieberea interiorul momelii se va intarii si mai mult datorita oualelor si a celorlalte componente.
Forma de baza a pastei la pescuit este cea pentru fir de par in locul unui boiles conventional. Acest lucru ofera ofera multe avantaje fata de un boiles standard, uscat. Procesul de fierbere a pastei pentru boiles distrug multi dintre aditivii componenti. Nu numai asta, dar cei mai subtili atractori pe care crapul ii gaseste atat de atragatori sunt adesea prinsi in spatele unei suprafete “sigilate”.
Cu momeali din pasta (nefiarta), componentele se vor dizolva incet in apa incadrand momeala. Simplul fapt ca momeala nu a fost fiarta face ca toate ngredientele sa fie mai solubile/dispersabile. Momeala din pasta are mult mai multa putere (de atractie) decat orice momeala fiarta. Exista, totusi, un dezavantaj: pestii mici vor ciuguli momeala pana cand va fi suficient de mica pentru a fi consumata.
Click to see real size

Click to see real size

Click to see real size

Click to see real size

Click to see real size

ATRACTIA
Cea mai simplă metodă este de a inversa procedura, punând boilesul în pastă. Peştii nedoriţi vor gusta boilesul, dar il vor neglija rapid în favoarea firimiturilor delicioase pe care le vor putea ciuguli. In acest fel aveţi beneficia din plin de atracţia pastei, iar un boiles pe firul de par ar trebui să dureze până cand momeală dvs. va fi inghitita.
Pentru a păstra ideea de lucruri diferite de boiles am tendinta de a oferi pastele în diferite forme şi mărimi. In bucati mari, unele mici, altele rotunde sau altele plate.
O alta metoda de baza este sa folosesc bile din pasta rulate si apoi sa le usuc. Acest lucru inseamna un boiles mai tare dar care permite atractantilor sa difuzeze din el.
Se pot face multe cu pasta. Pana aici am enumerat pe cele evidente. Acum sa vedem cum pasta poate ajuta sa prindem cativa pesti in plus.

Schimbati aspectul.
O momeala de culoare inchisa nu este vizibila in namol, dar poate sa iasa in evdenta daca se afla pe un substrat de pietris.
In mod similar un boiles de culoare deschisa este invizibil pe un substrat de pietris dar poate fi vizibil in namol. Daca aveti pasta de culoare deschisa dar si pasta de culoare inchisa atunci inveliti un boiles in putina pasta si sa il folositi astfel; sau sa il fierbeti un scurt timp pentru ca pasta sa se intareasca. Veti obtine un boiles de culoare diferita.
Am pescuit multi ani folosind cele mai mici boiliesuri crezand ca crapii prefera sa manance lucruri mici. Pentru timp indelungat aceasta mi-a oferit un avantaj important pentru ca cei mai multi pescari nu faceau boiliesuri de mici dimensiuni. Rar se intampla sa folosesc boilesuri mai mari decat cele de 10 mm. Boilesurile de dimensiuni mici sunt foarte folosite in ziua de azi. Dar incepand cu aceasta vara am decis sa folosesc boiliesuri de 22 mm. Asa cum ma asteptatam semnalizatoarele dansau iarasi.
Pescuitul la crap poate fi simplu daca faci efortul de a fi diferit de ceilalti pescari. Pe timpul unei partide din aceasta vara am ramas fara boilesuri de 22 mm cu care prinsesem majoritatea pestilor. Iarasi pasta m-a salvat. A trebuit doar sa imvelesc boilesurile de 18 mm in pasta si sa le fierb pentru putin timp pentru ca pasta sa se intareasca. Similar, boiliesuri mici sau de forme diferite pot fi facute in timpul partidei de pescuit. Mereu am prins bine cand am folosit doua boiliesuri de forma cilindrica unite astfel incat sa formeze litera “T”. Crapii par sa aiba o problema de echilibru atunci cand aspira boilesul si se foloseste un fir de par mai lung. Se pare chiar ca au dificultati in a scuipa acest tip de momeala.
Adesea schimbarea formei este suficienta pentru a face semnalizatoarele sa inceapa sa se miste. Vorbind despre modificarea boilesurilor si ejectarea lor mai dificila ganditi-va la o momeala de forma cilindrica care este ingreunata la unul dintre capete.
Cu pasta puteti obtine o momeala care sa se comporte asa cum vrei si nu trebuie sa te complici folosind bile de plumb sau polistiren, etc. Un boiles standard si unul popup taiat pe margini invelite intr-un strat de pasta se formeaza o momeala care se comporta diferit . V-ati gandit vreodata sa naditi cu momeli de tip Snowman ( om de zapada)? Crapii le prefera si nu aveti nevoie de kilograme intregi momeli. Acestea sunt destul de diferite pentru a crea interesul si a fi cautate de catre crapi.Crapii par să accepte alimente moi si umede şi să le mănânce mult mai repede decât boilesurile tari si uscate.
Un exemplu semnificativ in acest sens poate fi vazut in modul in am pescuit pe lacul din Mangrove in primul an in care am pescuit . Nu am avut vreun peste in prima noapte pana cand am inceput sa folosesc boilesuri rehidratate care erau, de fapt, boiliesuri inmuiate de cateva zile, asemanatoare cu cele care au stat pe fundul lacului. Nu numai ca am inceput sa prind crapi din prima noapte, am inceput de asemenea sa prind chiar inainte de a pregati celelalte lansete.
Ceea ce am vrut sa spun este faptul ca pestii par sa accepte momeala inmuiata decat un boiles tare si uscat: fie ca rezultat al ratei de dispersie a aromei, a consistentei sau din orice alt motiv.

Click to see real size

Click to see real size

Click to see real size

Click to see real size

Click to see real size

Click to see real size


50/50.
In trecut am văzut scrisa sugestia ca mixurile ieftine de tip 50/50 folosite ca baza pentru a raspandi aroma sunt perfecte pentru pescuitul cu pasta. Prin mixuri 50/50 mă refer la momeli alcătuite din ingrediente ieftine cu valoare nutritiva redusa cum ar diverse fainuri si grisul. Acum nu ma intelegeti gresit, ingredientele nu trebuie sa fie scumpe pentru a fi eficiente. Noi trebuie sa ne uitam la ceea ce fac ingredientele decat la costul lor.
Eu personal am stat departe de amestecurile utilizate ca transportatoare de baza pentru aroma. Se poate argumenta ca acest tip de mix va fi foarte moale si neteda si raspandeste aromele foarte rapid, facand astfel o atractie instantanee.
Teoria suna bine pana cand o analizezi un pic. Este atractia instantanee ceea ce ne dorim sa obtinem de fapt? Exista o diferenta intre atractia instantanee si atractia rapida. Pe cele mai multe lacuri pe care pescuiesc crapii pleaca imediat din zona in momentul in care plumbul se izbeste de suprafata apei. Asadar, boiliesul a ajuns pe fundul apei. scurgere a aromei, a consistentei, sau din orice alt motiv. Veti avea mult mai multa activitate, si mult mai rapid daca folositi boilesuri pe baza de pasta decat daca folositi boilesuri tari si uscate.
O multime de arome si atractanti vor difuza in apa raspandindu-se rapid in zona din care crapii tocmai au plecat. Minunat…
In etapa urmatoare cele mai multe dintre ingredientele solubile au iesit din momeala si s-au dispersat intr-o zona mare de apa si au devenit practic nedetectabile si crapii s-au intors in zona. Hmm! Un crap a gasit in mod miraculos cateva bucati de pasta si s-a hotarat sa le manance si constata ca aproape nu mai are niciun gust. Poate incearca inca una, dar in curand pleaca in cautare de ceva mai gustos. Bucati de pasta nearomatizate sunt ceea ce se ofera intr-o larga zona de arome interesante. Deci, ati ghicit ca nu am incredere in mixturile folosite doar ca purtatoare de aroma.

PRODUSE DE CALITATE
Utilizarea inteligenta a ingredientelor de calitate, a stimulatorilor si a aromelor si un pic de gandire cand se amesteca ingredientele pot da bune rezultate. Sa mentinem lucrurile simple si sa analizam scenariul mentionat in ultima sectiune. Plumbul a lovit suprafata apei iar crapii au plecat. Imediat cele mai solubile lichide puse momeala vor incepe sa se difuzeze in apa, apoi componentele mai grosiere si fainurile mai solubile vor incepe sa dea un efect de nor in timp ce momeala se descompune.
In cazul in care momelile nu sunt deranjate destul de mult timp iar majoritatea atractantilor au iesit din ele veti avea ingredientele nutritive de baza care vor incepe sa emita semnale mici de hrana. Aceasta este cazul în care ingredientele de calitate isi arata cu adevărat proprietatile. Nu mai aveti o bucata de momeala neapetisanta si veti oferi o momeala gustoasa.
Din momentul în care o momeala de mare valoare nutritiva intră în apă aceasta este recunoscuta ca atare pana in momentul în care totul se strica. O momeala din pasta de făină şi ouă cu puteri atractive dar dispărute nu oferă atractie pentru crapi.
Boilesurile sunt foarte utile pentru capturarea crapului dar nu sunt singurile momeli. De multe ori pasta va fi mult mai folositoare sau peştii vor dori seminte. În mod similar peletele au, fără îndoială, ziua lor, precum si viermii sau momelile de tip pop-up . Singurul lucru pentru care putem fi siguri este ca pescarul care se poate adapta şi nu se bazează numai pe o metodă de pescuit va prinde peşte, fără îndoială, cu mai bune rezultate.

Pasta din mix Fruity Trifle a lui Shaun
Ingrediente:
* 400 g mix de baza
* 3 oua
* 1,5 ml indulcitor
* 3ml aroma de fructe
* 3ml aroma de lactate
* 3 picaturi de ulei esential de fructe
* un varf de lingurita de colorant

SURSA: http://www.questbaits.com/
Ultima actualizare ( Saturday, 28 January 2012 )
 
< Precedent   Urmator >
Powered and hosted by Blue Info Team