Advertisement

Revista lu' Peste

....Click... AICI

Cine e online?

Avem 9 vizitatori online

Evenimente

« < Octombrie 2018 > »
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Acasa arrow Articole arrow Pescuitul cu pelete
Pescuitul cu pelete Imprimare E-mail
Evaluare cititor: / 3
SlabExcelent 
Scris de Preluare de admin   
Thursday, 04 November 2010
Articol scris de Tom in http://www.fishing4fun.co.uk/learn-to-fish/pellet-fishing.
Multumiri lui Ticairlandezu pentru ajutorul dat la traducerea articolului.

Peletele sunt, probabil, momeala mai ieftina si mai disponibila pe scară largă. Este dificil să se acopere fiecare aspect a peletelor intr-un singur articol, astfel încât voi încerca este să vorbim prin elementele de bază.
Click to see real size

Mi se pare ca termenul de momeală naturala este ciudat cata vreme peletele sunt folosite in fermele piscicole inca de la nasterea pestilor. Mulţi oameni se uita la un vierme si presupun că acest lucru pare natural pentru un peşte când în realitate o “pastilă” poate fi mai familiara.
Din acest motiv, sunt foarte puţine cazuri în anul calendaristic când pelete nu vor funcţiona; unii pescari cred că acestea sunt doar o momeala de vară. Într-adevăr, în locuri cum ar fi Tunnel Barn şi Garbolino Lind sunt pescari care prind cu pelete, chiar şi în mijlocul iernii
Desigur trebuie sa adaptati nadirea şi prezentarea pentru a se potrivi cantitatea şi tipul de peşte pe care il cautati. Este bine de a evita ideea că o mărime a peletei se potriveşte tuturor tipurilor de peste.

Pelete Expander
Aceasta este, probabil, cel mai comuna cale în pescuitul cu pelete şi cel mai usor atat pentru incepatori cat si pentru avansati. Dacă te uiţi pe rafturile magazinului local veţi vedea o gamă largă de pelete de diferite culori, forme şi mărimi. Acestea sunt mai mult pentru a prinde pescarii decât peşte şi nu sunt mai bune, în opinia mea decât peletele pe care le puteţi cumpăra în sac şi pe care sa le umectati chiar voi.
Peletele Expander RS Elite de laVan Den Eydne de 4 mm sunt bune pentru început la pescuitul de crap. Se pun în apă pentru aproximativ o oră şi se umflă până la o dimensiune perfecta. Puteţi să le lăsaţi în apă; cel mai bine pentru a face acest lucru este într-o zi caldă.
Atunci când este preparat în acest fel peletele vor pluti, dar greutatea cârligului il va face sa se scufunde starnind pofta pestilor.
Cel mai bun mod de a pregăti aceste pentru hrana este pur şi simplu să le scufunda pentru o perioada de timp in apa langa mal. O modalitate buna de a le menţine separate este in amestec cu faina de peste si acest lucru poate ajuta in crearea unui nor atractant pentru peşte.

Riguri
Pescuitul cu pelete moi este delicat şi prin urmare monturile dvs. trebuie să fie cat mai sensibile. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este de a prezenta momeală dvs. cât mai aproape adâncimea cautata şi cât mai aproape de cârlig. . Acesta este motivul pentru care metoda cu cârligul în buclă are succes atât de mult deoarece oferă sensibilitate maximă.
Pentru a obţine o mai bună prezentare şi a avea muscaturi o idée este cu un vierme cu două pelete
Ceea ce prietenul Matt mi-a aratat este sa lasi sa coboare liber rigul pana la jumatatea adancimii apei,dupa care sa controlezi tu cu ajutorul batului,coborarea,centimetru cu centimetru pana atinge fundul apei.Cate o data trasatura este instantanee,chiar si pana se aseaza carligul pe fund,iar daca nu se intampla,trasatura vine foarte repede ,dupa ce acesta se aseaza
Drept carlige aş recomanda: Kamasan B911 pentru pelete rotunde; Tubetini 808 fiind un model bun pentru iarnă; PR28 Preston fiind un model mai greu.
Ca pluta se recomanda Preston Chianti la adâncimi de 1.5 m iar pentru ape mai adanci KC Carpa Porths

Nadirea
Cel mai bun mod de a nadi cu pelete este invariabil putin si des. Un alt lucru important de luat in considerare,cand pescuiesti cu pelete ,este felul cum contrezi, sau sa fiu mai precis,cum nu contrezi.Tot ce trebuie sa faci este sa ridici usor(nu brutal,dar destul de repede) rig-ul aproximativ o distanta egala cu lungimea dintre bat si pluta (deci fara sa scoti carligul din apa) dupa care sa-l lasi sa cada la loc daca nu a fost trasatura; in felul acesta peleta ta nu va cadea niciodata de pe carlig,decat binenteles daca acolo este un peste.

Peletele grele
Cum am menţionat în introducere există o mulţime de moduri diferite la pescuitul cu pelete şi modul în care se pescuieste cu pelete tari este adesea foarte diferit de abordarea descrisă mai sus, care este necesară pentru peletele moale.
Pe apele din sud, mai ales la White Acres, este foarte rar sa vezi cativa pescari cu pelete de expansiune, cu excepţia albiturii, tot pescuitul de crap se face cu granule mari, pelete grele iar nadirea se face fie prin catapulta sau din mână.Acestea pot fi ataşate la cârlig cu fir de păr.
În ceea ce priveşte nadirea, din nou accentul este pe nadirea frecventa: cateva pelete la fiecare câteva secunde fiind calea cea mai comună de a face asta.
Rig-urile utilizate pentru pelete in aceasta metoda cu vargă necesita in general un bulk la cca 60 cm de cârlig; rigurile fiind fixate la trei sau patru adâncimi in scopul de a găsi peştii si de a-i aduce - în cele din urmă- la o mică adâncime.
Frumuseţea reală a acestor două metode este simplitatea, atâta timp cât vă păstraţi nadirea în cazul în care peştii sunt acolo ii vei prinde. Asta nu inseamna că nu există nicio indemanare în pescuit lor, precum waggler-ul cu pelete, de exemplu, este nevoie de o mulţime de aptitudini.
La alegerea plutei waggler trebuie evitata încărcarea lor pentru ca acestea au tendinta de a cadea in apa cu capătul inferior şi sperie peştii. In acest caz se vor alge plute waggler drepte (Styrene, de ex.).

De care pelete?
Selectarea peletelor poate părea descurajantă deoarece există multe care sunt pe piaţă toate pretinzând a fi responsabil de sute de tone de peste. Deci nu-ti fie frica sa experimentati si veti fi uimit de diferenta schimbării subtile pe care o poate face.
Ultima actualizare ( Tuesday, 30 November 2010 )
 
< Precedent   Urmator >
Powered and hosted by Blue Info Team