Advertisement

Revista lu' Peste

....Click... AICI

Cine e online?

Avem 8 vizitatori online

Evenimente

« < Octombrie 2018 > »
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Acasa
REGULAMENTUL COMPETITIONAL Imprimare E-mail
Evaluare cititor: / 6
SlabExcelent 
Scris de Administrator   
Thursday, 26 March 2009
REGULAMENT DE ORGANIZARE SI DESFASURARE A CONCURSURILOR DE PESCUIT SPORTIV STATIONAR .

Cap. I GENERALITATI

Art. 1. Campionatul National de pescuit sportiv stationar este organizat de Asociatia Generala a Vanatorilr si Pescarilor Sportivi pentru categoriile de varsta: copii, junioare-juniori si senioare-seniori
Art. 2. Regulamentul de pescuit sportiv stationar este alcatuit de Comisia Centra de Pescuit Sportiv si Competitii ,de pe langa Biroul Consiliului National al AGVPS, in conformitate cu prevederiIe CIPS pentru aceasta disciplina a pescuitului sportiv precum si cu legislatia in vigoare.
Art. 3. Prevederile prezentului regulament sunt obligatorii pentru organizarea si desfasurarea tuturor concursurilor de pescuit sportiv stationar, cu exceptia celor pentru care se vor redacta regulamente speciale, ce vor fi aduse la cunostinta participantilor, de catre organizator, eu cel putin 30 zile inainte de desfasurarea concursurilor, in concordanta cu prezentuI regulament, cu legislatia in vigoare si cu statutul AGVPS.
Art. 4. Organizarea tuturor concursurilor cuprinse in calendarul AGVPS este obligatorie si se face de catre conducerea asociatiei sau filialei cu sprijinul nemijlocit al Comisiei Centrale de Pescuit Sportiv si Competitii din cadrul acesteia,
Art. 5. La concursurile de pescuit sportiv stationar pot participa numai membri pescari sportivi din sistemul AGVPS, avand achitata cotizatia anuala de membru pe anul in curs.
Art. 6. Concursurile de pescuit sportiv stationar se organizeaza pe echipe si individual.
Art. 7. Categoriile de varsta copii, junioare-juniori se stabilesc dupa criteriul:
- categoria copii: tineri pana la varsta de cel mult 14 ani impliniti in anul participarii;
- categoria junioare-juniori: tineri pana la varsta de cel mult 18 ani impliniti in anul
- participarii.
Art. 8. Concursurile de pescuit sportiv stationar vor fi conduse de un Comitet de Organizare ce va avea urmatoarea componenta:
- Presedinte;
- Secretar;
- Arbitru Sef;
- Coordonator tehnic;
- Reprezentant al concurentilor.

Comitetul de Organizare actioneaza in vederea desfasurarii concursului in cele mai bune conditii, indeplinind totodata si functia de Comisie de Discipline si Solutionare a Contestatiilor.
Dupa terminarea concursului, Secretarul comisiei, va intocmi un proces verbal, privind organizarea si desfasurarea concursului, la care se vor anexa:
- clasamentul final;
- fisele de arbitraj;
- eventualele contestatii si procese verbale de rezolvare a acestora.
Procesele verbale si clasamentul final vor fi semnate de catre Comitetul de Organizare nominalizat la art. 8 al. 1 si vor fi stampilate si inregistrate de asociatia organizatoare dupa care vor fi transmise AGVPS (incepand cu faza pe asociatie a campionatului).
Art 9. Lungimea maxima a vergilor de pescuit folosite in concursurile de pescuit sportiv stationar este de:
- 8,5 m pentru copii sub 14 ani;
- 13 m pentru junioare-juniori;
- 13 m pentru senioare;
- 14,5m pentru seniori,
iar in cazul manselor cu tema va fi stabilita de catre Comisia Centrala de Pescuit Sportiv si Competitii prin instructiuni .

: Cap. II PISTA DE CONCURS

Art. 10. Concursurile de pescuit sportiv stationar pot fi organizate atat pe ape curgatoare cat si pe ape statoare.
Cand sunt organizate pe ape curgatoare – fluvii, rauri, canale- standul nr. 1 va fi intotdeauna amplasat in aval. Cand sunt organizate in ape statoare: Iacuri; balti etc.- standul nr. 1va fi situate in totdeauna in partea stanga, cum privim apa. Numerotarea se va face de la aval spre. amonte , in cazul apelor curgatoare, , si de la stanga la dreapta, in cazul apelor statatoare.
Art. 11. Pista stabilita pentru,concurs trebuie, pe cat posibil, sa ofere conditii de pescuit pe toata Iatimea luciului de apa considerate; adancimea apei trebuie sa fie uniforma de minimum 1,5 iar Iatimea parcusului de minim 25 m.
Pista stabilita pentru concurs trebuie sa ofere conditii egale pentru toti concurentii, sa permita asezarea lor in linie dreapta evitandu-se intreruperile cauzate de diverse obstacole: poduri, linii electrice aeriene, pontoane, estuare, golfuri etc. precum si alte obstacole pe mal care prezinta pericol pentru ,concurenti si,spectatotori
Art: 12. Concurentii vor avea la dispozitie o zona de pescuit denumita "stand de pescuit" a carui lungime va fi de minimum 10m si maximum 20 m. Lungimea standului pentru etapele finale si interasociatii va fi hotarata impreuna cu reprezentantul comisiei tehnice, delegatul Comisiei Centrale de Competitii si-Pescuit Sportiv de pe langa AGVPS.
Standurile vor fi separate intre ele printr-o zona neutra de 1 m, delimitarea ficandu-se cu ajutorul unei panglici sau sfori iar pentru partea din spate a standului, situata la o distanta de minimum 10 m de apa, delimitarea se va face tot cu panglica la inaltimea de 1 m de la sol. Intre aceasta si zona de acces pentru spectatori se va lasa un culoar de trecere pentru oficiali si persoanele autorizate.
In cazul concursurilor individuale, este strict interzisa intrarea persoanelor neautorizate in standul concurentilor, In cazul concursurilor pe echipe, capitanul echipei poate intra in standul concurentului sau.
In cazul concursurilor individuale pista de concurs va fi impartita numai in standuri (un stand pentru fiecare concurent).
In cazul concursurilor pe echipe pista de concurs se va imparti in sectoare, numarul acestora fund egal cu numarul concurentilor dintr-o echipa completa. Fiecare sector cuprinde un numar de standuri egal cu numarul echipelor participante.
Standurile se vor nota cu cifre (1. 2, 3 etc.), iar in cazul concursurilor pe echipe, sectoarele se vor nota cu litere (A. B, C etc.).

Cap. III SEDINTA TEHNlCA

Art. 13. La toate concursurile de pescuit sportiv stationar, inainte de inceperea competitiei, se va organiza sedinta tehnica, la care sunt obligati sa participe toti concurentii si delegatii -in cazul concursurilor pe echipe. Pentru concursurile ce se desfoara intr-o singura zi, sedinta tehnica va fi organizata inaintea tragerii la sorti. In cazul concursurilor ce se desfasoara pe parcursul a 2 zile, sedinta tehnica va fi organizata in seara premergatoare competitiei.
Art. 14. In cadrul sedintei tehnice a concursului se vor prezenta si stabili urmatoarele aspecte:
1. prezentarea Comitetului de Organizare;
2. alegerea reprezentantului concurentilor;
3. prezentarea programului concursului;
4. prezentarea locului de concurs;
5. identificarea prin apel a concurentilor cu drept de participare, acestia fiind cei care s-au calificat
in etapele anterioare.
6, verificarea cametului de membru pescar sportiv al fiecarui concurent de catre Secretarul
Comitetului de Organizare (viza permisului si chitanta de achitare a cotizatiei). In situatia
neprezentarii documentelor cerute, concurentul nu are dreptul de participare la concurs.
7. efectuarea instructajului pentru prevenirea accidentelor in concursurile de pescuit sportiv;
8. dupa apel se vor efectua, pentru concursurile individuale sau pentru concursurile pe echipe,
dupa caz, trageri la sorti conform capitolului.
9. stabilirea pesoanelor autorizate pentru intrarea in standuri si in culoarul de separare dintre
standuri .
Art. 15. In cazul concursurilor individuate, concurentii care nu se prezinta la sedinta tehnica a concursului sunt eliminati din competitie.

Cap. IV TRAGEREA LA SORTI

=Concursuri individuale=

Art. 16 Tragerea la sorti se va efectua separate pentru fiecare mansa in parte.
Art. 17 Tragerea la sorti pentru concursurile individuale are loc in mai multe etape, si anume:

[
{PARAGRAF INCOMPLET }

ETAPA I-a
- ….…cu ocazia sedintei tehnice din preziua inceperii concursului;
- concurentii prezenti, cu drept de participare, in ordinea alfabetica, se vor efectua o tragere la sorti preliminara destinata stabilirii ordinii tragerii la sorti propriu-zise. ]

Etapa a II-a – corespunzatoare mansei l-a a concursului
se desfasoara dimineata, inainte de inceperea concursului;
in ordinea stabilita in cadrul etapei I, concurentii vor efectua tragerea la sorti propriu-zisa a numarului pe care il vor ocupa in mansa.

Etapa a III-a – corespunzatoare mansei a II-a a concursului
desfasoara inaintea inceperii mansei;
se efectueaza in ordinea inversa stabilita in cadrul etapei I-a;
concurentii care in mansa anterioara au ocupat unul din standurile aflate la cele doua extremitati ale pistei de concurs nu mai au dreptul sa le ocupe. Acestia vor trage primii la sorti dupa ce numerele standurilor respective au fost extrase din urna, Dupa ce concurentii respective au tras la sorti, numerele respective vor fi reintroduse in urna si tragerea la sorti va continua cu ceilalti concurenti.

Etapa a IV-a – corespunzatoare mansei a III-a a concursului
- se desfasoara in dimineta celei de a II-a zile de concurs;
- se efectueza incepand cu a doua jumatate a ordinii stabilite in cadrul etapei I-a;
- pentru concurentii care in mansele I-a si a II-a au ocupat unul din standurile aflate la cele doua extremitati ale pistei de concurs se aplica regula de la etapa a III-a.

=Concursurile pe echjpe=

Art. 18. Cu ocazia sedintei tehnice, in vederea efectuarii tragerii la sorti, echipele vor inainta
Comitetului de Organizare listele oficiale cu componenta nominala a membrilor echipelor si a capitanului de echipa, altul dedit unul din componentii echipei.
Art, 19. Tragerea la sorti se va efectua, in toate cazurile, numai de catre capitanii echipelor.
Art. 20. Pentru echipele al carei capitan intarzie sau absenteaza in timpul desfasurarii tragerii la sorti din oricare mansa, tragerea la sorti va fi efectuata de catre secretarul de concurs.
Art. 21. Tragerea la sorti va fi precedata in cadrul sedintei tehnice de o tragere la sorti preliminara in vederea stabilirii ordinii de tragere la sorti.
Art 22. Tragerea la sorti pentru concursurile pe echipe comporta mai multe etape, si anume:
Etapa I
- se efectueaza cu ocazia sedintei tehnice din preziua inceperii concursului;
- ea stabileste ordinea in care echipele vor efectua tragerea la sorti efectiva in mansele concursului;
- se executa in ordine alfabetica a asociatiilor din care provin echipele.

Etapa II -corespunzatoare mansei I a concursului- comporta 2 faze, si anume:

Faza I
- se efectueaza in cadrul sedintei tehnice din preziua concursului, in ordinea stabilita in
cadrul etapei I;
- se nominalizeaza in scris de catre capitanii echipelor componenta echipelor ce vor participa in mansa I-a;
- pentru fiecare component al echipei se va trage la sorti unul din sectoare (A, B, C, D, E).

Faza a II-a
- se efectueaza in dimineata primei zile de concurs in locul stabilit de organizatori in cadrul sedintei tehnice, in ordinea stabilita in cadrul etapei I-a;
- pentru fiecare component al echipei se trage la sorti numarul de stand (1, 2, 3, .....) pe care il va ocupa in cadrul sectorului.
Exemplu: Pentru concurentul din sectorul A se va trage la sorti numarul standului in care va concura, urmand aceleasi operatii pentru concurentii din celelalte sectoare: B, C, D, E.

Etapa a III-a corespunzatoare mansei a II-a a concursului – comporta 2 faze, si anume:

Faza I-a
- se efectueaza in pauza dintre mansele I-a si a II-a, in ordinea inverse stabilita in cadrul etapei I-a;
- se nominalizeaza in scris decatre capitanii echipelor componenta echipelor ce vor participa in mansa a II-a;
- pentru fiecare component al echipei se vat rage la sorti unul din sectoare (A, B, C, D, E)

Faza a II-a
- se efectueaza imediat dupa finalizarea fazei I-a, etapa a III-a, in ordinea inversa stabilita in cadrul sectorului.

Exemplu : Pentru concurentul din sectorul A se va trage la sorti numarul standului in care va
concura urmand aceleasi operatii pentru concurentii din celelalte sectoare: B, C, D, E.
echipele care in mansa anterioara au ocupat unul din standurile aflate la cele doua
extremitati alei pistei de concurs nu mai au dreptul sa le ocupe. Acestea vor trage primele la sorti dup ace in prealabil numerelor standurilor respective au fost extrase din urna. Dup ace echipele respective au tras la sorti, numerele respective vor fi reintroduse in urna si tragerea la sorti va continua cu celelalte echipe.

Etapa a IV-a – corespunzatoare mansei a III-a a concursului- comporta 2 faze, si anume:
Faza I-a
se efectueaza in seara zilei ce precede mansa respective, la ora si locul stabilit de catre Comitetul de Organizare;
se executa incepand cu a doua jumatate a ordinii stabilite in cadrul etapei I-a, mansa I-a;
se nominealizeaza in scris de catre capitanii echipelor componenta echipelor ce vor participa in mansa a III-a;
pentru fiecare component al echipei se trage la sorti unul din sectoare (A, B, C, D, E)

Faza a II-a
se efctueaza in dimineata celei de a 2 zile de concurs, in locul stability de catre Comitetul de organizare in seara zilei ce precede mansa;
pentru fiecare component al echipei se trage la sorti numarul de stand (1, 2, 3,…) pe care il va ocupa in cadrul sectorului.

Exemplu:
Pentru concurentul din sectorul A se va trage la sorti numarul standului in care va concura,urmand aceleasi operatii pentru concurentii din celelalte sectoare: B, C,D, E.
- pentru echipele care in mansele anterioare au ocupat unul din standurile aflate la cele doua
extremitati ale pistei de concurs se aplica regula de la etapa a III-a faza a II-a.
- in cazul in care numarul echipelor participante este mai mic decat numarul sectoarelor, Comitetul de organizare, dupa consultarea capitanilor echipelor, vor stabili un mod cat mai echitabil pentru efectuarea tragerii la sorti in ultima mansa, in vederea ocuparii standurilor aflate la cele doua extremitati ale pistei de concurs.

Cap. V INTRAREA CONCURENTILOR IN STANDURI

Art. 23. Dupa efectuarea tragerii la sorti, concurentii se vor deplasa catre standurile lor, asezandu-se fiecare in dreptul standului propriu, in asteptarea primului semnal pentru intrarea in stand.
Este interzisa pregatirea materialului de pescuit si a nadelor inainte de semnalul pentru intrarea in stand.
Art. 24. Dupa ce toti concurentii s-au asezat in dreptul standurilor respective, la ora stabilita conform programului, se va da primul semnal sonor ce va marca intrarea concurentilor in standuri si inceperea perioadei de pregatire.
Art. 25. Perioada de pregatire are o durata de maximum 120 minute, incepand de la primul semnal care permite intrarea in standuri.
Art. 26. In perioada de pregatire sunt premise:
pregatirea uneltelor si accesoriilor de pescuit;
pregatirea nadelor si momelelor;
primirea de nade si momeli- numai in cazul concursurilor pe echipe-, dar numai prin intermediul arbitrului de stand;
sondarea adancimii apei;
intrarea capitanului de echipa in standul concurentului sau;
fotografii si operatorii de filmare au acces in zona neutru dar nu numai cu acordul concurentilor vecini zonei neuter;
instalarea platformelor
dimensiunea maxima a platformelor este de 1x1 m;
platformele pot fi instalate fie in afara apei, fie partial in apa, in functie de reglementarile comisiei tehnice;
c. platformele auxiliare pot fi instalate cel mult in linie cu cea principala si pot fi folosite numai pentru materiale.

Art. 27. In perioada de pregatire sunt interzise:
1. iesirea din stand fara acordul arbitrului si fara motive intemeiate;
2. primirea oricarui fel de ajutor in pregatire, de la orice persoana oficiala sau neoficiala;
3. pescuitul sau folosirea momelii in carlig pe timpul sondarii adacimei apei; capturile
intamplatoare se vor elibera imediat,
4. nadirea directa sau orice alta actiune care conduce la ajungerea nadei in apa sau contribuie la atragerea in acest fel a pestilor in zona standului;
5. deranjarea vecinilor de stand.

Cap. VI PERIOADA DESTINATA NADIRII

Art. 28. La sfarsitul perioadei destinate pregatirii, prin cel de al doilea semnal sonor, este anuntat inceputul perioadei destinata nadirii grele.
Art. 29. Perioada nadirii grele are o durata de 5 minute si precede inceperea propriu-zisa a concursului. Pentru precizia nadirii grele, linia de pescuit, inclusive varga, pot fi tinute pea pa sau pe support.
Art. 30. In perioada nadiri grele sunt interzise:
nadirea atat in standurile vecinilor cat si in zonele neuter ale standurilor;
nadirea folosindu-se diverse suporturi pentru preluarea si mentinerea nadei ( bureti, sarme, saculeti, pungi etc.).
Art. 31. este interzisa folosirea in compozitiea nadelor a substantelor narcotice sau toxice, precum si a celor cu miros si gust ce indeparteaza pestii.
Art. 32. Pe toata durata nadirii grele este interzis pescuitul, capturile intamplatoare eliberandu-se imediat.

Cap. VII PERIOADA DESTINATA PESCUITULUI IN CONCURS

Art. 33. Sfarsitul perioadei destinate nadirii grele se va anunta prin cel de-al treielea semnal sonor ce marcheaza si inceperea perioadei. destinate pescuitului. Continuarea nadirii grele dupa acest semnal este interzisa.
Art. 34. In vederea pescuitului, concurentul are dreptul sa desfaca un numar nelimitat de undite, dar sa pescuiasca numai cu una, tinuta in mana, pe care o poate schimba, ori de cate ori doreste, cu alta de rezerva. Concurentii pot folosi suporti pentru vergile de pescuit, dar numai pentru sprijinirea si asigurarea unditelor de rezerva, fara a pescui de pe acestia.
Art. 35. Pentru pescuitul sportiv stationar este permisa folosirea unei undite cu struna, pluta, plumb si un singur carlig simplu,
Art. 36. Durata unei manse de pescuit este de 3 ore, dar poate fi modificata de catre Comisia Centrala de Pescuit Sportiv si Competitii. In caz de intrerupere fortata (furtuna insotita de descarcari electrice) rezultatele sunt validate numai daca a avut o durata de minimum 1 ora.
Art. 37. Pe perioada pescuitului sunt permise:
I. primirea de indicatii si sfaturi din partea antrenorului sau capitanului de echipa dar fara a deranja pe ceilalti concurenti;
2. concurentul poate folosi intregul spatiu al standului propriu; in limitele acestui spatiu concurentul se poate deplasa, poate sta in picioare, culcat, in genunchi, pe scaun;
3. nadirea usoarii (de intretinere), folosindu-se numai cantitatea de nada ce se poate cuprinde si
forma intr-o singura mana, fara a folosi aIte parti ale corpului sau marginile fi fundul bacului in care se•tine nada. Bulgarii pentru nadirea usoara (de intretinere) nu pot fi facuti inaintea.celui de-al treilea semnal sonor;
4. pestele valabile in .concursurile de•pescuit sportive este acela care de la intepare si pana la scoaterea lui din apa, pe tot parcursul drilului, are contact permanent cu pescarul; daca pestele a fost prins intamplator de oricare parte a corpului acestuia, captura este valabila;
5. asezarea pe fundul apei a maximum 10% din greutatea plumbului; .
6. cerinte obligatorii:
a. concurentul poate folosi numai momeli de origine naturala;
b. atunci cand regulamentul concursului nu prevede nimic referitor la dimensiunile capturiIor, orice captura este valabila. Este interzisa pastrarea capturilor care nu indeplinesc conditiile privind specia sau talia, atunci cand aceste conditii au fost stabilite in prealabil de catre organizatori si comunicate
participantilor.
c. pentru etapele finale ale concursurilor de pescuit stationar- categoria seniori si senioare- dimensiunile minime ale juvelnicului vor fi : 3 m lungime, diametrul de minimum 40 cm si ochiuri foarte mici iar coada mincioguIui va avea minimum 3 m lungime.
d. atunci cand regulamentul prevede limitarea cantitatii de nada se va respecta aceasta cerinta;
e. nada ramasa la sfarsitul antrenamentului, manselor si a concursulni nu se va arunca in apa;
f. concurentul va folosi minciogul fara ajutorul altei persoane;
g. folosirea zonei neutre este interzisa;
h. momeala este obligatoriu sa fie intepata de carlig.

Art. 38. Pe perioada pescuitului sunt interzise:
1. intrarea in apa a concurentilor sau tulburarea apei de catre acestia;
2. folosirea unei linii supralestate (plumbajul liniei este superior portantei plutei) si a liniei cu plumbajul montat in derivatie fata de carlig;
3. pescuitul prin harponare intentionata (trageri bruste si repetate ale carligului prin apa);
4. folosirea momelilor artificiale (lingurite, muste artificiale etc), a pestisorilor vii sau morti, sau
parti din acestia, a icrelor de peste, precum si a altor obiecte metalice;
5. pescuitul in standurile vecinilor si in zonele neutre; .
6. capturile agatate in mod regulamentar, care depasesc vizibil in timpuI drilului limitele laterale
ale standului propriu nu se pastreaza, acestea eliberandu-se imediat;
7. primirea de ajutor de la persoane particulare sau oficiale;
8. atitudini si comportamente necorespunzatoare ale concurentului precum si stiluri de pescuit care
in mod vadit deranjeaza pe ceilalti concurenti;
9. pastrarea capturilor care nu indeplinesc conditiile privind specia sau talia, atunci cand aceste
conditii au fost stabilite in prealabil de catre organizatori si comunicate participantilor. .
Art, 39. In timpul pescuitului, orice sesizare, contestatie sau reclamatie a concurentului, capitanului de echipa sau delegatului se va face numai prin intermediul arbitrului de stand, arbitrului de sector si arbitrului sef.
Art. 40. Sfarsitul perioadei de pescuit este precedat de cel de-al patrulea semnal sonor dat cu 5 minute inainte de finalul mansei. Dupa expirarea acestui timp, cel de-al cinciIea semnal sonor va marea sfarsitul perioadei de pescuit (final de mansa sau concurs, dupa caz).
Art. 41. La sfarsitul perioadei de pescuit capturile considerate valabile si care vor fi cantarite pentru stabilirea punctajului sunt numai cele care in momentul anuntarii celui de-al cineilea semnal sonor sunt in juvelnic precum si captura aflata in carligul unditei, dar care nu mai are contact cu apa .
Art. 42. Dupa semnalul de sfarsit al perioadei de pescuit, concurentul are dreptul sa-si verifice capturile numai in prezenta arbitrului, fara a parasi spatiul standului.
Art. 43. Cantarirea capturilor se va efectua cu un cantar cu diviziuni din 5 in 5 grame, eventual electronic.
Art. 44. Vor fi cantarite si punctate numai capturile prezentate de arbitrul de stand.
Art. 45. Fiecare concurent este obligat sa ramana in stand pana la terminarea cantaririi capturilor, arbitrul de stand are obligatia de a verifica pestele concurentului (dimensiunea, specia etc.) si de a consemna sub semnatura pe fisa de arbitraj in dreptul mansei respective orice constatare legata de mentinerea si prezentarea capturilor .
Art. 46. Dupa efectuarea cantaririi si semnarea fisei de arbitraj de catre concurent si arbitru, pestele prins se pastreaza in stare vie in juvelnicul concurentului respectiv. Pestele se elibereaza in apa:
- in cazul concursurilor individuale, la ordinul sefului comisiei de cantarire;
- in cazul concursurilor pe echipe, la ordinul arbitrului de sector, care indeplineste si functia
de sef al echipei de cantarire in sectorul respectiv.
Dupa cantarire, semnarea fisei de arbitraj de catre concurent si arbitru si eliberarea pestelui in apa, nu va mai fi admisa nici o reclamatie cu privire la greutatea capturilor.
Art. 47. Contestatiile care nu se refera la clasament vor fi adresate in scris Comitetului de organizare in cel mult o ora de la terminarea concursului.

Art. 48. Contestatiile care se refera la intocmirea clasamentului vor fi adresate. in scris Comitetului de organizare in cel mult 30 minute de la afisarea rezultatelor concursului.
Art. 49. Fiecare contestatie scrisa •adresata Comitetului de organizare va fi insotita de o taxa in valoarede 15 lei. Daca nu se dovedeste•fondata suma se retine si intra in bugetul competitei.

Cap. IX INTOCMlREA CLASMENTULUI.

Art 50. Clasamentele, atit pentru fiecare mansa a concursurilor individuale cat si cele pe sectoare in cazuLconcursurilor pe echipe, se intocmesc dupa aceleasi criterii.
1. clasamentul final pe manse si sector se stabileste in functie de cantitatea de peste prinsa, dupa
criteriul 1 gram = 1punct; clasamentul se va alcatui prin acordarea urmatoarelor punctaje: Iocul I = 1 punct; locul II= 2 puncte; locul III = 3 puncte, s.a.m.d.
2. in caz de egalitate a greutatii punctate concurentii vor primi un numar de puncte egal cu media
locurilor ocupate de ei.
a. exemplul 1: doi concurenti ocupa locul V in clasament si vor primi un numar de puncte egal
cu (5+6):2 = 5,5 puncte;
b. exemplul 2: trei concurenti ocupa locul 8 in clasament ~ vor primi un numar de puncte egal
cu (8+9+10):3 = 9 puncte;
3. concurentii care nu au prins nici un peste vor primi un numar de puncte egal cu media locurilor
neclasificate.
a. exemplul 1: 24 de concurenti participanti, din care 12 au prins peste clasificandu-se pe
primele 12 locuri, urmatorii neprinzand nici un peste vor obtine un numar de puncte egal cu
(13+24):2 = 18.5 puncte;
b. exemplul 2: 29 de concurenti, din care 5 au prins peste clasificandu-se pe primele 5 locuri,
urmatorii neprinzand nici un peste vor obtine un numar de puncte egal cu (6+29):2 = 17,5
puncte;
c. exemplul 3: 29 de concurenti, din care 25 au prins peste clasificandu-se pe primele 25
locuri, urmatorii neprinzand nici un peste vor obtine un numar de puncte egal cu (26+29):2
.= 27,5 puncte;
4. in cazul unei absente sau a unui abandon in mansa sau sector, respectivul concurent va obtine
un numar de puncte corespunzator ultimului loc; exemplu: 29 concurenti, cel care se retrage va
primi 29 puncte.
Art. 51. Clasamentul general in cazul concursurilor individuale si a celor pe echipe se intocmeste in felul urmator:
1. se aduna punctele obtinute in manse de concurent -in cazul concursurilor individuale- si
punctele obtinute in manse pe sectoare -in cazul concursurilor pe echipe- si concurentul sau echipa cu cel mai mic numar de puncte va fi clasat pe locul I, concurentul sau. echipa cu numarul de puncte imediat superior punctajului anterior va fi elasat pe locul II, s.a.m.d.
2. in caz de egalitate, departajarea se va face in functie de greutatea totala prinsa in toate mansele
de concurent -in cazul concursurilor individuale- sau de intreaga echipa -in cazul concursurilor pe echipe.
3. in caz ca exista din nou egalitate, departajarea se va face -in cazul concursurilor individuale- prin cantitatea cea mai mare de peste prinsa de concurent in oricare din manse, iar in cazul concursurilor pe echipe prin cantitatea cea mai mare de peste prinsa de un concurent din echipa
in toate mansele.
4. daca egalitatea persista, in cazul concursurilor individuale se aplica un nou sistem de departajare in functie de suma numerelor trase la sorti in manse. Suma cea mai mare va da
castig de cauza.

Cap. X ARBlTRAREA CONCURSURILOR

Art. 52. Comitetul de organizare va asigura cel putin un arbitru la doi concurenti.
Art. 53. Arbitrii de stand sunt condusi de un arbitru sef din cadrul Comitetului de Organizare. In cazul concursurilor pe.echipe vor oficia si arbitrii de sector.
Art: 54. Nu pot fi admisi ca arbitri decat persoanele propuse de Comisia CentraIa de Pescuit Sportiv siCompetitii din cadrul asociatiei organizatoare si care poseda legitimatii emise de AGVPS.
Art. 55 Arbitrii au urmatoarele atributii:
1. sa verifice daca uneltele de pescuit, nadele, momelile, juvelnicul etc. indeplinesc conditiile
reguIamentare.
2. supravegheze permanent pe perioada desfasurarii concursului practicarea regulamentara a
3. sa participe la cintarirea pestelui prins de concurentii pe care ii arbitreaza;
4. sa semneze, impreuna cu concurentii fisa de arbitraj;
5. pot parasi standuriIe ce le-au fost•atribuite pentru arbitraj numai cu permisiune arbitrului sef sau a arbitrului de sector - in cazul concursurilor pe echipe;
6. sa dea avertisment si sa semneze in fisa de arbitraj abaterea savarsita, mansa si ora.

Art 56. Arbitrul de stand este obligat sa anunte imediat arbitrul sef sau arbitrul de sector la
constatarea urmatoarelor aspecte (fapte ce conduc la excluderea concurentului din concurs):
1. introducerea in juvelnic a pestelui care nu-a fost prins de .concurent ini timpul destinat
pescuitului;
2. comportament si limbaj necorespunzator fata de ceilalti concurenti, oficiali si publicul prezent;
3. accidentarea concurentilor vecini si/sau deteriorarea materialelor acestora.

Cap. XI SANCTIUNI

Art. 57. Arbitrul sef, arbitrul de sector (la concursurile pe echipe) si cel de stand, vor aplica sanctiuni concurentilor in functie de abaterea savarsita dupa cum urmeaza:

=Avertisment=

Se acorda avertisment pentru incalcarea urmatoarelor articole:
1. Cap. V, art. 23; 24; 26-7-c; 27-1; 27-2; 27-3; 27-5 .
2. Cap. VI, art. 3-1; 3-2;
3. Cap. VII, art. 34; 37-3; 37-6-d; 37-6-e; 37-6-f; 37-6-g; 38-1; 38-5; 38-7; 38-8; 38-9.

Art. 58. Se sanctioneaza cu avertisment dictat de Presedintele Comitetului de organizare, concurentii care pe durata programului efectiv al concursului au urmatorul comportament:

1. perturba desfasurarea programului oficial al concursului;
2. manifesta o atitudine ireverentioasa fata de persoanele oficiale, concurenti, spectatori, sponsori
ai concursului sau invitati.

=Excludere din concurs=

Art. 59. Se sanctioneaza cu excluderea din concurs concurentul care:
1. prin actiunile intreprinse in concurs sau in afara lui, prin frauda, viciaza rezultatul concursului;
2. incalca prevederile art. 9; 27-4; 31; 37-5; 38-2; 38-3; 38-4.
3. inregistreaza in foaia de arbitraj doua avertismente;
4. nu respecta cerintele obligatorii prevazute la art. 37-6-c; 37-6-h.
5. se prezinta la concurs in stare de ebrietate sau pe parcursul concursului consurna bauturi
aIcoolice;
6. aduce injurii organizatorului sau persoanelor oficiaIe aIe concursului.
Art. 60. In cazul concursurilor individuale, concurentul care a fost exclus din concurs, nu mai poate continua concursul si nu poate participa la alcatuirea clasamentului.
Art. 61. In cazul concursurilor pe echipe, concurentul exclus din concurs nu mai poate continua concursul si i se atribuie un numar de puncte egal cu numarul concurentilor din sector plus 1. in mansele urmatoare excluderii concurentului, echipa din care face parte acesta poate poate inlocui concurentul exclus din concurs cu un alt concurent din cadrul rezervelor echipei, aItul decat capitanul echipei. Concurentii din sectorul unde s-a produs fapta care a condus la excluderea unui concurent din concurs clasificati in urma concurentului exclus isi pastreaza punctajul.

Exemplu: La un concurs de pescuit sportiv participa 6 echipe. Un concurent din cadrul echipei A, in mansa II, este exclus din concurs in urma savarsrii unei abateri prevazute la art. 59. EI s-a clasat in mansa respectiva pe locul II in sector. La finele mansei va primi un numar de puncte de: 6+ 1 = 7 puncte. Concurentii clasati in urma concurentului exclus isi pastreaza locurile, respectiv urmatorul numar de puncte: concurentul de pe locul Ill va primi 3 puncte, concurentul de pe locul IV va primi 4 puncte etc. In mansa III echipa A poate inlocui concurentul exclus cu una din rezerve, aIta decat capitanul de echipa.

Art. 62. Se sanctioneaza cu excluderea pe timp limitat din activitatea competionala, conform hotararii Comisiei Centrale de Pescuit Sportiv si Competitii cu confirmarea Biroului Consiliului National al AGVPS concurentii care au fost. sanctionati cu eliminare dintr-un concurs sau membrii loturilor natinale care nu au respectat de pregatire, tactica de concurs stabilita si impusa de catre conducerile delegatiilor oficiale ale AGVPS Romania in diferite oficiale. In cazul acestora propunerea se va face de catre seful delegatiei direct Biroului Consiliului National al AGVPS.

Cap. XII SOLUTIONAREA LITIGIILOR SI CONTESTATIILOR

Art. 63. Litigiile sau contestatiile ce survin pe timpul desfasurarii concursului si dupa acesta vor fi rezolvate de Comitetul de organizare al concursului, sau dupa caz, de Comisia Centrala de Pescuit Sportiv si Competitii.
.Art.,,64. Excluderea pe termen nelimitat din activitatea competitionala intra in competenta Biroului Consilivlui National a! AGVPS la propunerea Comisiei Centrala de Pescuit Sportiv si Competitii.

Cap.XIII DISPOZITII FINALE

Art. 65. Se interzice cu desavarsire amplasarea concurentilor la mai putin de 25 m distanta de o parte si cealalta a instalatiilor electrice de inalta tensiune.
Art. 66. In functie de conditiile atmosferice neprielnice declansate in timpul perioadei de pregatire o mansa poate fi anulata daca s-a intrerupt perioada de pregatire si nu a avut o durata de minimum 1 ora si daca efectiv mansa nu se mai poate desfasura (datorita intreruperilor sau a programului orar).
Art. 67. Declansarea unei furtuni insotite de descarcari electrice in timpul unei manse obliga
organizatorii sa opreasca, printr-un semnal sonor, desfasurarea concursului si sa puna la adapost concurentii. Daca conditiile atmosferice permit, printr-un semnal sonor dat de organizatori, concurentii intra in standuri dupa cel de-a! doilea semnal sonar dat dupa 5 minute de la primul semnal, concursul poate continua. Daca timpul nu permite desfasurarea in continuare a mansei, aceasta poate fi redusa ca durata, dar nu mai putin de 1 ora.
Art. 68. Comitetul de organizare va efectua instructajul NTS specific desfasurarii concursurilor de pescuit, intocmind o anexa cu regulile ce trebuie respectate de concurenti la care se anexeaza un proces-verbal ce va fi semnat de fiecare concurent in cadrul sedintei tehnice a concursului.
Art. 69. Organizatorii concursului au obligatia de a asigura la locul desfasurarii concursului prezenta unui cadru medical (eventual autosanitara) precum si prezenta reprezentantului organului local de politie.
Art 70. Prezentul regulament este obligatoriu pentru toate concursurile organizate de AGVPS si de asociatiile teritoriale afiliate.
Art. 71. Prezentul regulament va putea fi modificat sau completat in functie de eventualele schimbari survenite la regulamentul CIPS pentru aceasta disciplina si a hotararilor luate de Comisia Centrala de Pescuit Sportiv si Competitii de pe Ianga Biroul Consiliului National al AGVPS. Aceste modificari urmeaza a fi comunicate in timp uti! organizatorilor siparticipantilor la concursurile de pescuit sportiv stationar.


COMISIA CENTRALA DE PESCUIT SPORTIV SI COMPETITII
Ultima actualizare ( Thursday, 26 March 2009 )
 
Urmator >
Powered and hosted by Blue Info Team