Advertisement

Revista lu' Peste

....Click... AICI

Cine e online?

Avem 8 vizitatori online

Evenimente

« < Octombrie 2018 > »
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Acasa
Interviu cu dl. Director al AJVPS Vrancea Imprimare E-mail
Evaluare cititor: / 6
SlabExcelent 
Scris de Webmaster   
Monday, 16 March 2009
Dupa mai multe luni de zile de ezitari si amanari am decis sa solicit domnului Director L. Martiniuc al AJVPS un interviu. Domnia sa a avut amabilitatea sa raspunda la intrebari.

1. - Se apropie „deschiderea” noului sezon, desigur pana la greu suportata perioada de prohibitie. Va rog sa prezentati pentru cititorii site-ului PescuitVrancea un bilant, macar provizoriu, al AJVPS VN pentru anul 2008? Vreau sa spun realizari si, eventual, neimpliniri.
- Anul 2008 a fost finalizat cu rczultate pozitive, in ciuda nenumaratelor probleme de ordin negativ pe care M.A.D.R. -ul cat si A.N.P.A. le-au pus pe intreg parcursul anului. Aceste probleme au fost generate prin actiunea de nedistribuire "Permise de pescuit" la inceput de an catre asociatii, comunicand prelungirea valabilitatii celor eliberate in anul 2007 cu 0 perioada de 5 luni (pana la 01.06.2008) dupa care ar fi urmat sa se elibereze aeeste documente. Nu s-a intamplat asa, ci mai mult, a fost emis ORDIN Nr. 331/2008 prin care se stabilea ca "Permiselc de pescuit" sa fie distribuite direct de salariatii A.N.P.A.,asociatiile fiind excluse de la aceasta activitate. Ordinul mai sus amintit a fost contestat si apoi suspendat in aplicarea prin Sentinta Curtii de Apel Galati si in final printr-o sentinta a aceleiasi institutii a fost anulat. In toata aceasta perioada de judecata, a continuat 0 actiune de "intoxicare" a pescarilor sportivi cu tot felul de inforrnatii care au culminat cu emiterea si distribuirea de catre A.N.P.A. a unui permis de pescuit cu valoare de 1 (un) leu. Acest permis a fost tiparit si distribuit in teritoriu de catre salariati A.N.P.A. cat si de unele asociatii ce nu sunt afiliate la A.G.V.P.S. din Romania.
A fost un mare abuz din partea conducerii A.N.P.A., acestia ignorand Q hotarare judecatoreasca, hotarare ce a dispus suspendarea Ordinului 33112008. Mai mult, in dispretul pe care il au salariatii A.N.P A. fata de pescarii sportivi ce fac parte din asociatii de vanatoare si pescuit sportiv sau numai de pescuit sportiv, au gandit si prezentat Guvernului Romaniei un proiect de Hotarare cu - nr. 1016/2008 - prin care se stabilesc valori si modele de permise de pescuit pentru 2009. De necrezut, dar pentru permisul de pescuit sportiv valoarea permisului este de 30lei/an, iar la pescuit comercial de numai 50 lei/an.
Si aceste permise vor sa fie eliberate de salariati A.N.P.A., ignorandu-se faptul ca asociatiile de profil au contracte privind folosinta piscicola a apelor naturale neamenajate. Si acest ordin a fost contestat in justitie si isi urmeaza calea legala de judecata.
Pentru a nu apare probleme in derularea activitatilor specifice de pescuit sportiv, AJ.V.P.S. Vrancea a realizat "Proiect de management al apelor naturale" pentru care poseda contract de folosinta si a obtinut avizarea favorabila a acestui proiect, primind de la A.N.PA. si Autorizatia pentru pescuit sportiv pe apele aflate sub contract. In paralel cu actiunile in plan legisativ, au fost organizate activitati de control pentru eliminare braconaj, activitati realizate in eolaborare cu I.PJ.Vrancea si Jandarmeria Vrancea. S-au intocmit dosare penale, dar finalul, la marea majoritate, a fost solutionat eu amenda administrativa.

2. -Vranceanul nostru Florin Aschioape a fost la Campionatul Mondial din Italia. Ar putea Vrancea sa propuna o echipa precum valoaresele individualitati ( Relu Stoian, Romica Barsan, Tony, sunt numai cateva exemple)?
- Pozitiv, poate fi prezentata activitatea competitionala, care a confirmat talentul, pregatirea si dorinta de a invinge a maestrilor in arta pescuitului vrancean.
Nominalizari: Aschioapei Florin, Stoian Aurelian, Stanciu Toni, Barsan Romica si altii. 0 echipa nationala numai din vranceni nu poate fi realizata datorita existentei si altor mari pescari de competitie pe tara.
Remarcabila este activitatea desfasurata de grupa de pescari Marasesti, aceasta grupa desfasurand activitati deosebite, cel mai apreciat eveniment fiind concursul de pescuit pentru copii

3. - Credeti ca potentialul actual al suprafetelor de apa poate fi imbunatatit? Am auzit destui pescari vranceni plangandu-se de lipsa unor locuri de pescuit „generoase”.
- Privind existenta locurilor de pescuit "generoase", acestea exista, dar "generozitatea" este data si de maiestria pescarului, stiut fiind faptul ca in special "nada" are valoare ridicata.

4.-Am auzit ca lacul de la Costisa va fi desfiintat. Balta cea mare , cu plaja, de la Doaga a fost imprejmuita de propietarul acesteia. Mai sunt si alte lucii de apa in pericol de a nu mai putea fi „accesate” de pescari?
- Legat de desfiintarea luciului de apa de la Costisa, nu exista nici o comunicare in sensul ca va fi desfiintat, iar imprejmuirea de la "Strand Doaga" a fost facuta pentru protectia zonei si nu pentru a impiedica accesul pescarilor pe lac. Este limitat accesul pescarilor in zona de plaja.

5. - Intr-o discutie mai de demult imi spuneati ca vanatorii sunt mai cooperanti in ceea ce priveste aportul la viata de asociatie. Poate si datorita regulamentului de cotizare. Putem spera ca si pescarii sa aiba mai multa initiativa si participare privind bunul mers al activitatii de pescuit in cadrul asociatiei?
- Pana in momentul de fata sunt organizate un numar de 19 grupe de pescari, grupe constituite pe baza vointei liber exprimate de pescarii interesati de viata intema a asociatiei. De remarcat, ca si un numar mare de pescari sportivi din Onesti, permanenti membrii ai A.J.V.P.S. Vrancea - Clubul . Adjud, s-au organizat intr-o grupa de pescari. Acest mod (model) de organizare, permite pescarilor interesati de tot ceea ce se intampla in special in plan legislativ, sa preia informatille in.mod corect si sa le transmita membrilor grupei fara adaugiri sau completari menite a induce nesiguranta in activitatile specifice.

6. - Stim ca legislatia in domeniu este intr-o continua prefacere si prea putin benefica pentru impatimitii vergilor. Ce ar putea fi facut pentru ca deja inceputul divizarii pescarilor sa nu se accentueze?
- Pentru ca divizarea pescarilor sportivi sa nu se produca, se impune mai multa gandire in viitor, fiindca numai "unirea" face puterea. Sunt multi imbogatiti care, asemeni corbilor, se uita catre apele naturale spre a le concesiona si a-si rotunji veniturile. Apreciem ca indiferent de ceea ce se intampla in plan legislativ daca vom fi uniti, vom rezista.

7. - Nu demult cineva m-a intrebat, in gluma, daca m-am nascut la Calieni. Aluzia era ca vorbisem mult despre baltile de acolo. Cum pescuitul in ape curgatoare nu mi-a fost prea apropiat de inima mea trebuie sa spun ca initierea si apoi „desavarsirea” s-au petrecut aici. Amicul Mihai Pricop imi poate fi martor. El a fost si cel care m-a ajutat sa pot avea un modest dar valoros – pentru mine- record personal.Credeti ca aceste balti ar putea redeveni ce au fost odata? Pescarii ar putea da si ei un sprijin? Eu am deja cateva propuneri de facut la proxima ocazie.
- Baltile “Calieni" ca de altfel numeroase balti din tara au fost inundate de o vegetatie pe care pestele nu o consuma. S-a demarat o activitate de combatere a acestei vegetatii, cat si a stufului dezvoltat in exces, prin aplicarea de tratamente cu ierbicide putemice (si foarte scumpe).
Orice propunere este binevenita, mai ales daca are si calculul economic de sustinere.

8. - Se zice ca Vrancea are doua bune – dar foarte grele!- piste de pescuit, la Padureni si la Ciuslea. Totusi pescarii din afara Vrancei le evita. Am organizat doua concursuri si nu s-a prezentat niciun nevrancean. Iar participantii au fost numai dintre varfuri. Ma gandesc ca pentru dezvoltarea activitatii competitionale vrancene ar fi necesara o pista mai accesibila. As avea deja o propunere in acest sens. Poate ca avand ajutorul autoritatilor locale s-ar putea realiza acest lucru. Ati sustine un asemenea proiect?
- Pistele de concurs si pescuit de la Padureni si Ciuslea sunt foarte bune, dar datorita concurentei puternice a pescarilor competitionari vranceni, alti pescari de competitie renunta. Nu pista de concurs este inconvenientul , ci nivelul ridicat de tehnicitate al concurentilor locali. Si in acest caz, orice propunere este agreeata , mai ales daca are si suport economic de punere in practica.

Domnule Director va multumesc pentru amabilitatea de a avea aceasta discutie. Va urez mult succes in activitate. Si, nu in ultimul rand, sa ne uram ca pescarii vranceni sa participe in numar cat mai mare la viitoarele editii competitionale de pescuit stationar.
Ultima actualizare ( Wednesday, 18 March 2009 )
 
< Precedent   Urmator >
Powered and hosted by Blue Info Team