Advertisement

Revista lu' Peste

....Click... AICI

Cine e online?

Avem 1 vizitator online

Evenimente

« < Septembrie 2018 > »
L M M J V S D
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Acasa arrow Articole arrow Totul despre Shefield
Totul despre Shefield Imprimare E-mail
Evaluare cititor: / 35
SlabExcelent 
Scris de Constantin   
Saturday, 13 October 2007
Click to see real size
Click to see real size
Risc o actiune temerara. Doresc sa prezint un articol cat mai complet despre Shefield ( Match fishing sau a l'anglaise cum spun alti pescari ), atat din materialele pe care le posed acum cat si din cele viitoare, contributii ale pescarilor mai putin secretosi de pe Forumuri sau orice alta sursa de informare.

Cateva argumente pentru Shefield :

- se are in vedere distanta dincolo de varga obisnuita si dincoace de locul de lansare al lansetei ( cca 14 - 40 m )
- am avut destule partide de pescuit pe care le-am "salvat" cu aceasta – sa-i zicem - metoda. Altii ii spun stil .
Pescuitul la Sheffield consta in lansarea unei linii mai putin obisnuita, cu pluta speciala, plumb sau nu si carlig , cu ajutorul unei lansete specifice metodei.

Una din monturile propuse de Sensas este urmatoarea :
Click to see real size


Partile componente ale intregului ansamblu.
Lanseta.
Se compune din trei tronsoane in lungime - de regula - de 3,90 sau 4,20 m, avand un numar mare de inele ( 14-16 ). Nu voi da marci de astfel de lansete pentru ca as putea fi subiectiv ( sau insuficient informat ) asa ca va voi ruga sa treceti mai intai pe la magazinele on-line!. Apoi treceti pe la un Magazin de profil cu un vanzator cunoscator in domeniu. Abia dupa ce veti avea dotarea necesara si cateva iesiri la apa incercati tatonari pe la diversi pescari !

Mulineta.
Aici parerile sunt impartite. Unii spun ca cea mai buna ar fi una de tip micro cu 100 m fir 0.12 - 0.18 ( 0.2). Altii sustin ca un tambur mai mare ar elibera mai mult si mai repede fir. Amandoua partile au dreptate. Depinde ce ai in vedere. Daca tii lanseta in mana este bine – pentru echilibrul ansamblului lanseta-mulineta – sa folosesti o mulineta micro. Daca lanseta este sprijinita atunci se poate utiliza o mulineta mai mare.
Si totusi : unii recomanda tinerea lansetei cu varful in apa, ceea ce inseamna ca nu ar putea fi tinuta intr-un suport obisnuit. Mai apoi unii tin degetul mijlociu pe fir pentru a sesiza mai usor / repede muscaturile fine , in special pe ape involburate. Asa ca decideti, exersati si mai vedeti.

Pluta

Cateva modele de pluta
Click to see real size
Click to see real size


Se folosesc plute mari (20-40 cm, cu 3-25 grame portanta) de tip stick ( creion) sau cu bulb, adesea lestate direct pe corp cu sau fara discuri detasabile. Pentru a putea fi vizibile de la mare distanta unele plute au in partea superioara a antenei patru aripioare.
Pluta trebuie lestata in functie de gramajul indicat pe aceasta, daca pe pluta este indicat gramajul de 3+2, de cele mai multe ori inseamna ca pluta are o portanta de 3 gr la care mai trebuie abaugat un plumb de 2 gr, gramaj care poate fi distribuit in functie de adancime, distanta, tipul pestelui) . Personal, daca pescuiesc la distante mici, adica 15-20 de metri folosesc o pluta de 2+1 sau 3+1 g. Pentru distante mai mari de 20 de metri folosesc pluta cu gramaj de la 4+2 in sus si urci in gramaj in functie de distanta...de exemplu la 50 de m pescuiti cu o pluta de 50-60 de grame.
Atentie, de multe ori plutele si gramajul inscriptionat pe acestea este unul "mincinos"....adica nu sunt respectate greutatile...atunci va trebui sa o lestezi tu cu mai mult sau mai putin plumb astfel incat sa ramana afara doar capacul sau partea de tija viu colorata deobicei roz/verde/rosie, astfel incat in cazul in care pestele ridica pluta partea neagra/alta culoare devine vizibila si indica muscatura.
Este foarte indicat sa verificati plutele intr-un vas inalt pentru a nu avea surprize pe balta.
Plumb
Unii pescari folosesc plumbi moi fixati direct pe fir , altii plumbi culisabili. Plumbii pot fi grupati pentru pescuit mai greu, pe fundul apei, sau rasfirati in functie de conditiile meteo, vant sau nu, in functie de pestii vizati, distanta la care pescuim.
De cele mai multe ori plumbajul este descrescator, gramajul mare este sus si scade spre fundul apei, se poate utiliza si alice de gramaj egal. Plumbajul se face astfel: avem carligul, distanta de la carlig pana la primul plumb(forfacu) este de 20 de cm, astfel distanta dintre primul plumb si cel de-al doilea trebuie sa fie mai mare de 20 de cm sa zicem 25, astfel incat carligul sa nu se incalceasca pe dupa al doilea plumb. Urmatorul plumb se pune la o distanta si mai mare, astfel incat primul plumb de dupa carlig sa nu se incalceasca dupa al treilea si tot asa in functie de adancimea apei. O alta metoda este ca un plumb sau un grup de plumbi sa fie plasati pe parcursul distantei dintre pluta/nodul opritor de jos si carlig, iar la o distanta de sa zicem 30 de cm de grupul de plumbi se pune o alica ushoara care sa tina carligul jos, carlig care trebuie sa fie la o distanta mai mica pt a nu se innoda. Dupa cum spuneam modul de asezare al plumbilor se face in functie da conditiile meteo, vant puternic, valuri mari, de tipul pestelui vizat, plumbi grupati si asezati pe fund pt pesti mari(crap, caras) plumbi rasfirati astfel incat momeala sa aiba o cadere lina, in trepte si astfel vizeaza si pestii mici, aflati "deasupra sau intre ape"
Firul
Firul este de tip scufundator, pentru ca dupa lansare acesta sa se scufunde si sa se sustraga actiunii vantului si valurilor.
Scufundarea se face dupa lansare, mulinand cativa metri cu varful lansetei in apa.
Lungimea forfacului difera in functie de mofturile pescarului, de la 15-20 pana la 40 de cm

Determinarea adancimei apei
Se folosste un plumb mai greu decat poate sustine pluta, pe care il montati inaintea plutei. Dupa ce lansati in locul dorit, mulinati pana cand simtiti rezistenta (pluta a ajuns langa plumb, pe fundul apei). Apoi dati drumul la fir, masurandu-l in acelasi timp (de exemplu cu distanta dintre doua inele), pana cand pluta iese la suprafata. Fixati apoi stopperul plutei la distanta masurata.
Puteti sa pescuiti pe fundul apei si altfel, folosind o pluta inalta regland adancimea mai mare decat cea reala. Dupa lansare mulinati pana cand pluta se ridica. In acest caz firul de la carlig la pluta nu va mai fi vertical, ci oblic, deci sensibilitatea montajului va fi mai mica.
Pentru pescuitul cu carligul pe fund adancimea se determina astfel :
1 - montajul pe fir este facut, cu pluta perfect lestata;
2 -- un plumb mai greu, cu un ochi de sarma sus si o buc. de pluta in partea de jos;
3 - trec carligul prin ochiul plumbului si-l infig in pluta;
4 - lansez la distanta dorita si observ pozitia plutei;
5 - ridic sau cobor pluta pana sta perfect pe apa;
6 - prin acest procedeu pot testa si adancimea apei la locul ales, cu montajul gata facut pe fir;
7 - odata stabilita pozitia plutei, scot carligul din plumbul cu pluta si gata.

Nadirea
Se utilizeaza prastia dar si bratul pentru cei cu forta si precizie.
Manuirea lansetei
Lanseta se mentine cu varful in apa (10 - 15 cm). Inteparea nu se face in sus, ci lateral. Urmariti miscarea plutei facand o intepare falsa si veti vedea de ce.
Unii sustin ca nu trebuie pus pe tambur un elastic cu scopul de a mentine aceeasi lungime a lansarii. Ideea ar fi ca la inteparea unui peste mare trebuie sa-i dati fir. Parerea mea este ca la o reglare coespunzatoarea a franei nu exista niciun deranj.

Montura
Montura clasica trebuie sa arate astfel: se introduce primul nod pe fir se strange in asa fel incat sa culiseze cat mai greu dar sa nu rupa firul, apoi se introduce o agrafa cu vartej speciala pentru plutete de "sheffield" si astea se gasesc la magazin(firul intra printr-un cilindru aflat in partea inferioara a agrafei, agrafa care trebuie sa aiba dimensiune cat mai mica) dupa nod si agrafa cu vartej se introduce un nou nod, acesta trebuie sa fie strans/fixat tare pe nod deoarece in momentul lansarii pluta cu agrafa cu vartez eercita o presiune supimentara(atentie, nodurile sa nu fie mai mici decat dimensiunea gaurii cilindrului de la agrafa de fixare a plutei) apoi se aplica plumbajul fie el grupat sau rasfirat in asa fel incat distanta dintre nodul opritor de jos si primul plumb sa fie mai mare decat lungimea plutei pentru a evita incalcirea firului. Adancimea apei, si adancimea la care vrem sa pescuim se ajusteaza cu ajutorul primului nod (cel mai de sus)daca apa are 2 metri, atunci ridicam nodul pana la adancimea dorita, de exemplu la 2 metri distanta de plumbul cel mai de jos in cazul plumbilor rasfirati sau de grupul de plumbi. Pluta mai poate fi fixata intre plumbi fara nod iar pluta ramane fixa nu culisanta. In acest caz, la o pluta de sa zicem 4+3 grame (unde 4 grame de plumb se afla pe pluta iar 3 grame trebuiesc adugate) folosim 2,5 grame de plumbi pentru a fixa pluta si 0,5 gr de plumb sa atinga fundul, astfel momeala/carligul are o cadere mai lina iar muscatura este mai vizibila si pluta mai sensibila.

Ape curgatoare
Este mult mai dificil si mai special, nu folosesc pluta culisanta ci fixa, practic pescuitul cu pluta fixa cu varga sau lanseta. Plumbajul insa difera in functi de ficare apa si de fiecare pescar. Eu utilizez doua tipuri de plumbaj. 1. plumbajul grupat care atinge fundul apei, care se tăraste pe fund cu forfac mai lung, aproximativ 20-30 de cm pentru a acoperi o zona mai larga. 2. plumbaj rasfirat, adica la aprox. 30 de cm de carlig aplic o alica de 0.1-0.2, alica ce se taraste pe fund iar la o distanta mai mare decat lungimea forfacului aplic restul plumbilor grupati, necesari pt lestarea plutei astfel in cazul denivelarilor mari, bolovani, lemne alica cea mai de jos nu ramane usor blocata dupa acestea...Greutatea plutei difera, daca apa este mai lenta si la fund sunt scobari si la suprafata sunt obleti, atunci folosesc o pluta mai grea cu plumbaj grupat, daca nu, pluta mai fina.

LINK-URI
http://sensas-sa.com/conseils/?menu=montage_anglaise
http://www.trabucco.it/floats.php?cat=2
http://www.maver.co.uk/maver_wagglers.htm

COMPLETARI

Adi Suciu

1.foloseste ca fire maxima Chamelon sau Tubertini Englis(cel cu holograma) si nu mai gros de 0.18.
2.daca firul e prea gros in comparatie cu greutatea plutei nu o sa poti sa-l scufunzi decit partial si o sa ai tendinta sa dai vina pe fir ca nu este bun .
3.foloseste waglere de la minim 6 g in sus prelestate cu talere in functie de distanta la care pescuiesti , eu folosesc cel mai frecvent 12 - 14 g pentru distante de pina la 30 m , 16 - 18g pina la 45 m , 20-25 g peste 50 m.
4.nu pescuii mai aproape de 15-16 m la acest stil .
5.dupa lansare la distante mari , firul face prin aer o burta din cauza vintului. Inaite sa bagi virful in apa si sa scufunzi firul , mulineaza cu virful batului sus , cu firul prin aer , astfel incit sa fie firul in linie dreapta intre tine si pluta , si abia dupa aceea baga firful in apa si scufunda-l.
6.lanseaza cit poti de mult dupa locul de pescuit si apoi recupereaza cu virful in apa pina la semnul de pe fir facut cu markerul , pentru a evita plescaitul plutei in apropierea locului nadit.
7.Nadeste cit poti de exact , la aprox 1 m inaintea plutei , niciodata dupa pluta.
8.In asteptarea trasaturii tine batul cu virful in apa pt a evita burta firului.

Ultima actualizare ( Tuesday, 11 March 2008 )
 
< Precedent   Urmator >
Powered and hosted by Blue Info Team